Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki nadziewane mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek 4 sztuki
mięso mielone 25 dag
bułka 1 sztuka
zielenina troche
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz 6 dag
pomidor 2 sztuki
śmietana 1/2 szkl
mąka 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki nadziewane mięsem

Mięso mielone wieprzowo-wołowe z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bułki, jajkiem, posiekaną zieleniną wyrobić tak jak na mielone kotlety, przyprawiając masę do smaku solą i pieprzem. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na połowy, łyżeczką wydrążyć nasiona. W powstałe w ten sposób rowki nałożyć wałeczki z mielonego mięsa, tak aby nieco wystawały, ponad przekrój. Stopić część tłuszczu w naczyniu, ułożyć obok siebie półówki ogórków, skropić dno naczynia niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 30 min. Wyparowujący sos można uzupełnić wodą, a na końcu dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory oraz podprawić wytworzony sos śmietaną rozmieszana z mąką. Przed podaniem posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak