Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z cytrynową nutą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1/2 kg
cytryna 1/2 sztuki
ocet balsamiczny 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
olej do smażenia
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z cytrynową nutą

Kroki postępowania

1
Oliwę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, przyprawą do wieprzowiny, octem i ziołami. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 1 - Szynka z cytrynową nutą foto
2
Zamarynowane mięso kłaść na rozgrzany olej i zrumienić z każdej strony.
Krok 2 - Szynka z cytrynową nutą foto
3
Dodać marynatę, w której mięso się marynowało, zalać wodą i dusić do miękkości.
Krok 3 - Szynka z cytrynową nutą foto
4
Jak mięso będzie miękkie, odparować resztę wody i ponownie zrumienić mięso. Gotową szynkę kroić w grube plastry.
Krok 4 - Szynka z cytrynową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 28.05.2012 08:08
apetyczna
Renataj 22.01.2012 18:11
Dla mnie coś nowego. Apetycznie wygląda.
Weronika_eM 14.01.2012 17:40
pycha
alaaa 08.11.2011 19:10
domowe szynki są najlepsze,ciekawi mnie dodatek cytryny,wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak