Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mouse au chocolat

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorzka czekolada 20 dag
masło 10 dag
jajko 6 szt
śmietana kremówka 0,5 szklanki
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mouse au chocolat

Połamaną na kawałki czekoladę, posiekane masło i 1 łyżkę wody roztopić w kąpieli wodnej lub na parze. Żółtka rozmącić, dodać do czekolady i energicznie wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i osobno kremówkę z cukrem. Letnią masę czekoladową delikatnie wymieszać z bitą śmietaną i pianą. Przełożyć do salaterki i schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać w pucharkach przybranych owocami cytrusowymi i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 14.01.2012 16:59
smaczne
Babciagramolka 23.12.2010 21:29
Słodkości zawsze mile widziane
Gonia555 25.10.2010 19:01
Oryginalnie
Barbara55 03.09.2010 18:07
czekoladowa mysz
eli82 28.08.2010 10:38
mniam
MAŁGORZATA108 01.07.2010 15:36
Normalna bomba kaloryczna.
halina17 15.05.2010 14:56
Dobry deser.
Krzysztof42 13.05.2010 14:38
słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak