Grecka musaka

odc. 2 Mój przepis na

Grecka musaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1,5 kg
  • mielone mięso (wieprzowe lub wołowe)

    60 dag
  • cebula

    4 szt
  • pomidor

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 22-procentowa

    3 łyżki
  • oliwa

    0,3 szklanki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • posiekane listki bazylii

    1 łyżka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • bazylia otarta Prymat

    0,5 łyżki
  • tymianek

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości palca, posolić, odstawić na 25 minut, po czym opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Bakłażany przełożyć na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso, smażyć kilka minut, stale mieszając, wystudzić i połączyć masę mięsną z jajkiem, śmietaną, oraz ziołami Prymat. Przyprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posypanym bułką tartą, układać warstwami plastry bakłażana i mięso. Ostatnia warstwa powinna być z bakłażanów. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać potrawę. Na wierzchu rozłożyć pomidory pokrojone w plastry, skropić oliwą, oprószyć bułką tartą. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podać w naczyniu, w którym się zapiekała z greckim białym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eewelina

10.08.2011 23:02
Bakłażan, pomidory - idealne składniki na sierpień...

berys18

20.02.2011 16:54
bardz lubie musakę

Adamorek

06.02.2011 22:53
lubię grecką kuchnię

Tika4444

22.01.2011 14:31
pyszne danie

szajba2

20.01.2011 14:42
greckie potrawy nie pasują mi

sirheron

18.09.2010 16:59
polecam każdemu

Jaheira11

18.09.2010 11:25
brzmi fajnie

Barbara55

03.09.2010 18:06
musaka to może być dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat