Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowe muffiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier puder 1 i 3/4 szklanki
aromat waniliowy
jajko 4
jagód 30 dag
mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowe muffiny

Margarynę utrzyj z 3/4 szklankami cukru pudru. Ucierając, wbijaj po 1 jajku. Następnie dodaj proszek do pieczenia, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną (1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej odłóż). Dokładnie wymieszaj. Jagody umyj i osusz. Kilka odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z pozostałą mąką i ostrożnie połącz z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piecz ok. 25 minut. Pozostały cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym. Zafarbuj 1/3 lukru na różowo. Przestudzone muffinki polewaj najpierw białym lukrem, a gdy zastygnie, różowym. Wierzchy muffinów udekoruj jagodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 12.01.2016 00:48
na samą myśl o takich pysznościach ślinka cieknie :p
Margo1 13.12.2012 09:06
lubię takie
LuKaSz4761 19.11.2011 07:55
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak