Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
śmietana 18 proc 120 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 1/2 kg
cukier waniliowy 2 opakowanie
jabłka 1 kg
rodzynki 1/2 szklanki
cynamon 2 łyżeczki
cukier 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabłka ścieramy na grubej tarce i mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i ugniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencje.

Rozdzielamy je na pół i obie części rozwałkowujemy na około 1 cm.

Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Na papier kładziemy 1 warstwę ciasta.Nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy lekko odsączone z nadmiaru płynów jabłka i przykrywamy drugą płachtą ciasta, znów ja nakłuwając.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 st) na około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.02.2012 10:03
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak