Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe racuszki z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 250 gram
mleko 400 ml
cukier 60 gram
mąka pszenna 50 gram
sól 0,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 32 gram
olej roślinny 200 ml
cukier puder 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
jaja 3 szt.
jabłko winne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe racuszki z rodzynkami

Ryż ugotować na mleku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier wanilinowy, rodzynki, ostudzony ryż, śmietanę, skórkę pomarańczową, starannie rozetrzeć. Dodać Ubitą pianę z białek i mąkę. Dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Wymieszać. Kształtować nieduże placuszki i smażyc na silnie rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 16.11.2011 18:46
ciekawy przepis
Beatris 16.11.2011 10:09
Zapowiadają się przepysznie, tylko jak dla mnie bez rodzynek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak