Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy na śmietanie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

prawdziwki 500 g
śmietana kwaśna 100 ml
cebula 1
sól do smaku
pieprz czarny
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy na śmietanie

Oczyszczone prawdziwki kroimy w kawałki, zaś cebulę w kostkę. Na rozgrzany smalec najpierw wrzucamy cebulkę, a gdy się przeszkli grzyby. Smażymy mieszając do momentu, aż wyparują wszystkie soki, które wyciekły z grzybów. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz dodajemy śmietanę. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy kilka minut mieszając potrawę. Smaczny sos do klusek śląskich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 02.09.2012 11:48
smaczny sosik, moja mama często go robi gdy zaczynają rosnąć pierwsze grzybki
AgaS10 10.06.2012 20:59
pycha:)
AgaS10 10.06.2012 20:59
pycha:)
Małgosia6 03.02.2012 09:46
super
olkaaa 06.12.2011 07:34
mniam
halina17 27.11.2011 19:20
smaczny
treonina 07.11.2011 20:02
ja z kolei dorzucam do takiego sosu podsmażone na patelni kawałki piersi z kurczaka i podaję z makaronem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak