Świąteczne polano czyli Bûche de Noël

Świąteczne polano czyli Bûche de Noël

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • masa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-ciasto:
4 jajka
120 g mąki
100 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
-masa:
2 tabliczki czekolady gorzkiej dobrej jakosci
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka nutelli
łyżka rumu
płatki migdałowe
cukie puder
kandyzowane wiśnie kolorowe
listki ozdobne z cukru

Zafascynowana zdjęciami tego francuskiego deseru postanowiłam zrobic tez własne takie cudo na świeta

Jest to tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna ewentualnie gałęzi, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji.

Na biszkopt wykorzystałam przepis Lienki z tej rolady tyle ze zrobiłam jasny bez dodatku czekolady i kakao. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/rolada_z_wisniami

\"Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubić. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. W drugim naczyniu wymieszac przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie na najnizszych obrotach miksera wsypywac do masy i wymieszac by powstała puszysta masa a piana nie opadła. Przygotować ściereczke, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w 180 stopniach ok 15 min. Nie można spiec za bardzo zeby nie pękała przy zwijaniu\". Po upieczeniu odwrócic i przełozyc na ściereczke z cukrem, zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę. Odstawic do ostygnięcia.

Migdały posypac 1 łyzka cukru pudru, dac na patelnie, podgrzac, lekko podpiec zeby były chrupiace. odstawic do wystygnięcia.

Zrobić mase. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać czekoladę, rum, wymieszać. 3 łyżki kremu odłożyć. Biszkopt rozwinać posmarować 3/4 kremu, posypac migdałami i zwinąć roladę ponownie. Z ciasta odciąć dwa grube plastry, zrobić z nich sęki, dolepić do rolady. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, widelcem zrobić podłużne falujace bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Udekorowac kandyzowanymi wiśniami i listkami z cukrem (lub tym co mamy pod ręką) oraz posypac cukrem pudrem, który imituje śnieg. Odstawic do schłodzenia. Delektowac się widokiem zaskoczonych gości i rodzinki gdy zobaczą to cudo.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

28.11.2010 10:44
Cudne!

marmar

09.11.2010 15:38
świetnie wygląda i pewnie tak smakuje

ZEWA

07.09.2010 21:16
ale apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat