Moja paella z kurczakiem

Moja paella z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

  • ryż

  • warzywa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 pałki z kurczaka
200g ryzu arborio
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz kolorwy świeżo mielony,
4 łyżki oleju z oliwek
1 strąk czerwonej papryki i 1 żółtej
garsć zielonej fasoli szparagowej mrozonej (zamiast groszku bo nie miałam)
1/2 puszki pomidorów całych (niestety nie miałam świeżych)
1/2 l bulionu drobiowego
kurkuma (zamiast szafranu)
sok z 1/2 cytryny
1 limonka pokrojona w ćwiartki
oliwa z oliwek
Moja paella - pysznie kremowa i kolorowa. Oj będą jej częste powtórki.

Mięso umyłam, osuszyłam, posypałam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam i drobno posiekałam. Paprykę pokroiłam w paski. Pomidory lekko podzieliłam i odsaczyłam z soku. Rozgrzałam oliwe obsmażyłam pałki. Następnie mięso wyjęłam a na pozostałym tłuszczu zeszkliłam cebulę, czosnek i papryki. Po 2 minutach wyjełam.

Na patelnię wsypałam ryż zalałam bulionem, sypnałem troche kurkumy, pieprzu, skropiłam sokiem z cytryny i mieszając zagotowałam. Patelnię zdjęłam z ognia. Na ryż wyłożyłam papryki, pomidory (dodałam troszke soku z puszki dla koloru i smaku), fasolkę i kurczaka i ładnie ułożyłam. I wstwiłam całosć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na sam dół na 30 minut. Przez pierwsze 15 minut była przykryta a potem bez przykrycia sie piekła. Po wyjęciu udekorowałam ćwiartkami limonki, której sokiem skrapialismy sobie potrawe.

Przepyszne i bajecznie kolorowe. W krótce do powtórzenia moze nawet z krewetkami,

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

15.08.2015 10:58
smaczne danie

Bart

15.02.2011 22:59
wygląda świetnie

Katarzyna156

06.10.2010 21:28
podoba mi się :)

banditka

04.10.2010 12:45
ślicznie się prezentuje

SmacznaPyza

13.09.2010 13:29
muszę zrobić taką - owoców morza nie lubię, ale z kurczakiem będzie pycha

ZEWA

08.08.2010 15:11
Wygląda smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat