Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

  • pasta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- kurczak:
2-4 filety kurczaka .
2 srednie cebule.
1 czerwona chili .
kawalek swiezego imbiru .
maly peczek kolendry .
olej roslinny .
pasta tikka masala - przepis nizej .
sol.
swiezo zmielony czarny pieprz .
400g pomidorow z puszki, posiekanych .
400ml mleka kokosowego .
200g jogurtu naturalnego (pominelam).
garstka platków migdalowych .
cytryna do serwowania.
- pasta:
2 zabki czosnku
kawalek swiezego imbiru
1 lyzeczka cayenne
1 lyzeczka wedzonej papryki
2 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki soli morskiej
2 lyzki oleju
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 swieze chili
maly peczek kolendry
2 lyzki mielonych migdalow lub platki
1 lyzeczka kuminu mielonego

Wszystkie skladniki pasty zmiksowac w robocie kuchennym na gladka paste.

Kurczaka piersi kroimy w ok. 2 cm paski, cebule na cienkie plasterki, chili rowniez posiekac na plasterki, imbir posiekac drobno. Rozgrzac olej dodac cebule, chili i imbir, smazyc 10 minut, a nastepnie dodac paste. Wszystko dokladnie wymieszac i dorzucic kurczaka, wymieszac, tak aby pasta dokladnie oblepila mieso. Posolic i popieprzyc, dodac pomidory i mleko kokosowe, a takze 400 ml wody (uzyc do odmierzenia pusta puszke). Dokladnie wymieszac, przykryc i gotowac na malym ogniu ok. 20 minut. Nalezy sprawdzac, czy nie za duzo plynu odparowalo (jelsi tak, dodac nieco wody), co jakis czas mieszajac potrawe. Jesli jest taka potrzeba doprawic jeszcze sola i pieprzem. Podawac z ryzem basmati (ugotowanym z dodatkiem kurkumy), cwiartka cytryny, posypane swieza kolendra lub zrobić kleks z jogurtu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

09.11.2011 14:58
śmieszna nazwa:)

wolochski

10.09.2011 23:53
super

eli_555

11.05.2011 23:11
pychota

Emilia22

23.09.2010 17:22
świetne

bogumiła3

21.09.2010 09:34
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat