Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z jabłkami i kokosową bezą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 szkl
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 3 szt
masło 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 4 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
jabłka 1,5 kg
białko 5 szt
cukier 8 łyżek
wiórki kokosowe 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z jabłkami i kokosową bezą

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać nożem, wlać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na brytfannę, posypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zagotować, wsypać 3 łyżki cukru, pozostały cukier waniliowy, wymieszać, przestudzić i wyłożyć na ciasto. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na mus z jabłek, wyrównać. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.05.2013 14:37
Wygląda obłędnie.
Łukasz15 18.09.2012 13:52
Pyszne ciacho
Justa32 14.05.2012 08:32
wygląda bardzo apetycznie ...mniam....
Iwusia 08.02.2012 23:24
um... już czuję jej smak
Motorek 19.01.2012 11:55
smaczna
Iwona51
Iwona51 07.11.2011 09:33
pycha
agnieszka214 07.11.2011 09:27
wspaniała
agnieszka214 07.11.2011 09:27
wspaniała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak