Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa chmura

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125g
jajko 6
cukier 175g
starta skórka z pomarańczy
śmietana 30% 500 ml
cukier waniliowy
aromat waniliowy
kakao do posypania i/lub czekolada starta na tarce
dodałam 2 fixy do śmietany
cointreau 2 łyżki
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa chmura

Ciasto czekoladowe wg Nigella ekspresowo.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpielli wodnej, odstawic całość aż trochę przestygnie. 4 jajka oddzielić żółtka od bialek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z reszą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiac krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto szybko znika, a najlepiej trzymać je w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 18.09.2012 21:14
bajeczna, w mgnieniu oka pewnie została zjedzona
Kasiax18 05.07.2012 22:30
extra
eli_555 24.08.2011 22:46
pycha ciacho
Joanna108
Joanna108 29.06.2011 14:33
smakowicie wygląd ta ... chmura :)
pawelek 20.06.2011 14:47
muszę kiedyś wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak