Czekoladowa chmura

Czekoladowa chmura

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125g
  • jajka

    6
  • cukier

    175g
  • starta skórka z pomarańczy

  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier waniliowy

  • aromat waniliowy

  • kakao do posypania i/lub czekolada starta na tarce

  • dodałam 2 fixy do śmietany

  • cointreau

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe wg Nigella ekspresowo.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpielli wodnej, odstawic całość aż trochę przestygnie. 4 jajka oddzielić żółtka od bialek. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z reszą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiac krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto szybko znika, a najlepiej trzymać je w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

polly66

18.09.2012 21:14
bajeczna, w mgnieniu oka pewnie została zjedzona

Kasiax18

05.07.2012 22:30
extra

eli_555

24.08.2011 22:46
pycha ciacho

Joanna108

29.06.2011 14:33
smakowicie wygląd ta ... chmura :)

pawelek

20.06.2011 14:47
muszę kiedyś wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat