Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem karmelowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
woda zimna 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
wanilia 1 łyżeczka
mleko gorące 2 szklanki
woda zimna 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: krem karmelowy

Do małego garnka wkładamy pół szklanki cukru i wlewamy 1/4 szklanki wody,ogrzewamy na średnim ogniu aż do skarmelizowania cukru.Gdy cukier jest na etapie karmelizacji szybko dodajemy 1/3 szklanki zimnej wody i gotujemy jeszcze 30 sekund.Natychmiast wlewamy karmel do sześciu foremek do kremu tak aby dokładnie zakryły ich dna i ustawiamy foremki na brytfannie.Resztę cukru wsypujemy do miski dodajemy jajka,żółtka i wanilię,łączymy wszystkie składniki ubijając trzepaczką,powoli ubijając dodajemy mleko a gdy wszystko się połączy przelewamy masę przez sito i wlewamy do foremek.Do brytfanny wlewamy gorącą wodę do wysokości 2,5 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.Gdy krem ostygnie wstawiamy do lodówki aby się dobrze schłodził.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 18.12.2011 05:50
Mniam, mniam, mniam
Mariusz10 12.11.2011 00:03
super
Katarzyna/kate1980 08.11.2011 21:35
ciekawy
MAR3STA 07.11.2011 22:47
fajny
Krystyna32 07.11.2011 12:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak