Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka bawarska z kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonki 2
sól do smaku
ziele angielskie 8
kapusta biała 1/2 główki
marchewka 1
piwo jasne 150 ml
miód prawdziwy 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka bawarska z kapustą

Kroki postępowania

1
Golonki dokładnie myjemy, Nacinamy skórkę na krzyż i dokładnie nacieramy sola, pieprzem kolorowym mielonym oraz utartym w moździerzu zielem angielskim.
Krok 1 - Golonka bawarska z kapustą foto
2
Wkładamy do szybkowaru wraz z poszatkowaną kapustą i startą marchewką. Możemy lekko posolić, dolewamy około 100ml przefiltrowanej wody i garujemy 15 minut na drugim stopniu.
Krok 2 - Golonka bawarska z kapustą foto
3
Po tym czasie miękką golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy około 50 ml wody wziętej z szybkowaru, 50 ml piwa i pieczemy w temperaturze 190°C.
Krok 3 - Golonka bawarska z kapustą foto
4
W międzyczasie w reszcie piwa rozpuszczamy miód.
Krok 4 - Golonka bawarska z kapustą foto
5
Po 20 minutach pieczenia golonkę polewamy połową mikstury piwno-miodowej. Po kolejnych 20 minutach do golonki dodajemy kapustę, golonkę przewracamy i ponownie polewamy piwem wymieszanym z miodem.
Krok 5 - Golonka bawarska z kapustą foto
6
Pieczemy ostatnie 20-30 minut i gotowe. Smacznego.
Krok 6 - Golonka bawarska z kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.05.2012 08:43
full wypas:)
Juleczka20 20.05.2012 07:25
pyszny obiadek
Mariusz10 14.04.2012 15:24
dla mnie bomba
aginaa 07.11.2011 17:04
musi byc smaczna
Anna146 07.11.2011 07:49
super danie
Agnieszka_B 06.11.2011 20:57
Ale kolor goloneczki złapały...
ziutula
ziutula 06.11.2011 18:31
golona pyszna i piwo zimno koniecznie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak