Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 30 dag
margaryna 20 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
sól
Masa cytrynowa:
jajko 2 szt
cukier 20 dag
margaryna 10 dag
cukier waniliowy 1 op
sok z dwóch cytryn
starta skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić na 60 min. w chłodne miejsce. Blachę natłuścić i wyłożyć ciasto. Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Tłuszcz na masę stopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowy, dodać ostudzony tłuszcz, sok z cytryny oraz skórkę. Zmiksować na jednolitą masę. Masę wyłożyć na ciasto i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 40-45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 29.03.2013 11:56
bardzo fajne :-)
olkaaa 25.02.2013 08:19
brzmi smakowicie
aga130982 14.07.2012 08:32
pychule
aga130982 14.07.2012 08:32
pychule
barbara11561 08.04.2012 00:43
jeszcze nie robiłam takiej masy:)
barbara11561 08.04.2012 00:43
jeszcze nie robiłam takiej masy:)
alaaa 15.02.2012 10:59
cisto jest pyszne,polecam
Aneta2604 20.11.2011 10:51
chętnie wypróbuję
Magdalena1110 09.11.2011 19:45
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak