Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagiatelle carbonara

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tagliatelle 250g
wędzony boczek 150g
śmietana 200ml
żółtko jajek 1
parmezan
sól
czarny pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tagiatelle carbonara

Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.

Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.

Odcedź makaron w durszlaku.

We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!

Skrop go tylko olejem i wymieszaj.

A teraz sos:

Boczek pokrój w plastry a nastepnie w paski o szerokości 0,5 cm. Wrzuć do rozgrzanego garnka (nie musisz dawać żadnego tłuszczu, wytopi się sam z boczku) i smaż go na wolnym ogniu do momentu, aż będzie rumiany i chrupiący.

Teraz odlej cały wytopiony tłuszcz, wlej śmietanę i zagotuj.

Dodaj pieprz i sól. Z solą obchodź się ostrożnie, ponieważ boczek jest słony.

Pogotuj całość chwilkę i dodaj makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie. Teraz najważniejsze. Zsuń garnek z ognia i dodaj żółtko, wymieszaj całość dokładnie. Traz twój sos jest kremowy i dokładnie okleja każdą z nitek makaronu.

Nałóż makaron na talerze i posyp świeżo tartym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak