Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne ze świeżymi pomidorami i bazylią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Penne Rigate 250g
pomidor 2
czosne\\ 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
bazylia
parmezan
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Penne ze świeżymi pomidorami i bazylią

Zacznij od makaronu:

Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.

Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.

Odcedź makaron w durszlaku.

We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!

Skrop go tylko olejem i wymieszaj.

Do garnka wlej oliwę. Gdy będzie gorąca dodaj plasterki czosnku, pozwól im się lekko zrumienić. Nastepnie wrzuć makaron i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj, dodaj pokrojoną bazylią, dopraw solą i pieprzem. Nałóż danie na talerz i posyp tartym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olivka 25.10.2012 13:35
Świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak