Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baton wieprzowy z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
jajko 1 szt
kasza manna 3 łyżki
marchewka 1 szt
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
pieprz czarny
marchewka gotowana
groszek konserwowy
natka pietruszki
galaretka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Baton wieprzowy z galaretką

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przełożyć do miski, 2 ząbki czosnku wycisnąć specjalnym rozgniataczem do czosnku i dodać do mięsa, wbić 1 jajko, dodać 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, dodać startą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wsypać 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrobić.
Krok 1 - Baton wieprzowy z galaretką foto
2
Z masy uformować wałek, który następnie ułożyć na folii aluminiowej. Masę zawinąć w folię aluminiową i po bokach folię skręcić jak cukierka by nam się nie rozwinęła. Za pomocą widelca nakłuć folię z obu stron aby dochodziła do mięsa para z gotowania. Ułożyć baton w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywką, postawić na garnku (ja postawiłam na garnku w którym gotowałam mięso na galantynę ) gotować 30 minut, następnie baton odwrócić i gotować jeszcze 30 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Baton wieprzowy z galaretką foto
3
Gdy mięso jest zimne wyciągnąć je z folii aluminiowej,
Krok 3 - Baton wieprzowy z galaretką foto
4
Pokroić baton w plastry, ułożyć na półmisku, posypać zielonym groszkiem, przybrać natką pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki, (dzisiaj robiłam galantynę drobiową zostawiłam do tego dania 6 łyżek galantyny), gdy płyn zaczął tężeć, polałam nim plastry mięsa i wstawiłam do lodówki. To danie jest świetną przystawka na rodzinną uroczystość. Do dekoracji możemy użyć innych składników.
Krok 4 - Baton wieprzowy z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.11.2012 23:24
w ogóle świetny pomysł. Baton wieprzowy - po prostu cudo
Beatris 06.11.2011 17:07
I na pewno bardzo smaczne.
aginaa 06.11.2011 14:49
pomyslowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak