Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt
spirytus 250 ml
czekolada 1 tabliczka
cukier 1 szkl
mleko 1,5 szkl
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Likier czekoladowy

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w garnuszku i zalać mlekiem, dokładnie wymieszać. Do utartych żółtek, ciągle miesząc wlewać czekoladę z mlekiem, a następnie bardzo cienkim strumieniem spirytus. W trakcie wlewania spirytusu nadal należy całość dosyć szybko mieszać. Gdy likier będzie posiadał prawidłową konsystencję należy przelać go do czystych butelek lub kafarki, włożyć kawałek wanilii i szczelnie zakorkować, po czym ustawić w chłodnym miejscu na kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak