Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
pieczarki 50 g
natka troche
masło 2 łyżki
pieprz trochę
sól troche
tymianek do smaku
mąka 2 łyżki
mleko 1/2 l
Liść laurowy suszony Prymat trochę
boczek wędzony 4 plastry
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
filet z dorsza 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany z boczkiem

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut.Przełożyć do żaroodpornej formy.Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą,pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy.Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać,aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i
zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku.
Boczek podsmażyć. Ryby opruszyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 08.11.2011 09:53
pyszności
agnieszka214 08.11.2011 09:53
pyszności
Justyna Jussstiii 07.11.2011 08:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak