Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe ślimaczki. (Kluski z sosem marchewkowym).

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 0,7 kilograma
cebula 2 sztuki
masło 0,5 kostki
mąka pszenna 2 szklanki
ugotowane ziemniaki 1 kilograma
jaja 2 sztuki
sól 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżka
ser biały 125 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe ślimaczki. (Kluski z sosem marchewkowym).

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zagniatamy z serem, dodajemy podsmażoną na łyżeczce masła cebulkę, 2 szczypty soli, i stopniowo dodajmy mąkę aż ugnieciemy ładne ciasto, gładkie odchodzące od rąk.
Krok 1 - Marchewkowe ślimaczki. (Kluski z sosem marchewkowym). foto
2
Ciasto dzielimy na 12 porcji, rolujemy wałeczki i zawijamy w ślimaczki.
Krok 2 - Marchewkowe ślimaczki. (Kluski z sosem marchewkowym). foto
3
Tak przygotowane ślimaczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu przez 35minut. Pod koniec gotowania, rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy startą na grubym oczku marchewkę i cebulkę, chwilkę smażymy i dolewamy 2 szklanki wody.
Krok 3 - Marchewkowe ślimaczki. (Kluski z sosem marchewkowym). foto
4
Ðo marchewki wrzucamy ugotowane ślimaczki i doprawiamy solą i pieprzem ( można Kucharkiem) i dusimy przez 10 minut. Woda powinna odparować, tak, żeby sos wyglądał jak balsam.
Krok 4 - Marchewkowe ślimaczki. (Kluski z sosem marchewkowym). foto
5
W tym momencie dorzucamy posiekany czosnek i przez 2 minuty dusimy.
Krok 5 - Marchewkowe ślimaczki. (Kluski z sosem marchewkowym). foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.11.2012 23:16
autorski przepis. Zaskakuje efektem końcowym
treonina 22.06.2012 00:12
fajne :-)
Ewelina47 04.12.2011 13:02
super, na pewno smaczne
Brigitte 21.11.2011 15:34
ZIEMNIAKI POWINNY BYĆ ZIMNE :) Zapomniałam dodać tak ważny szczegół, że aż jednej kucharce twaróg się rozpuścił :)
Grazyna0211 14.11.2011 13:48
zapowiada się smaczne danie
Monika111 14.11.2011 08:09
fajne :)
traktorek 07.11.2011 12:51
interesujące
Misiabe 07.11.2011 00:16
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak