Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec śmietanowo- budyniowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
śmietana kremowa 30% 600 ml
cukier 60 dag
cukier waniliowy 2 opakowania
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 1 i 1/2 szklanki
masło 3/4 kostki
syrop brzoskwiniowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec śmietanowo- budyniowy

W połowie szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i 3- 4 łyżki cukru.
Resztę mleka i syrop z brzoskwiń zagotowujemy i wlewamy do niego budyń- mieszamy- gdy zgęstnieje ściągamy z pieca- studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrami- stopniowo dodajemy jaja- nie przerywamy ubijania.
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy do śmietany małymi porcjami- mieszamy
Masę wylewamy po połowie do dwóch wyłożonych pergaminem blaszek.
Na jedno ciasto wykładamy pokrojone i osuszone brzoskwinie.
Pieczemy 35 minut w temp. 200 stopni.
Miękkie masło ucieramy na puch- dodajemy stopniowo wystudzony budyń- miksujemy.
Wystudzony placek bez brzoskwiń smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy plackiem z brzoskwiniami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 20.02.2012 11:17
mniam
Małgosia6 02.02.2012 15:58
super ciasto
jolanta19 20.11.2011 07:26
pycha
MAR3STA 11.11.2011 22:55
znakomity
AgaS10 06.11.2011 11:51
przeczytałam raz jeszcze i zabrałam je do księgi:)
AgaS10 06.11.2011 11:48
reeweelaacjjaa!!!!!:)
AgaS10 06.11.2011 11:47
reeweelaacjjaa!!!!!:)
edi 06.11.2011 10:55
Idealny na niedzielny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak