Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym spodzie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 20 dag
masło 10 dag
cukier puder 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 20 dag
budyń waniliowy 2 łyżki
śmietanka 1/2 szkl
aromat waniliowy 1 łyżeczka
polewa czekoladowa gotowa szt
ser biały twarogowy 1 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wbić 1 jajko i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ser twarogowy przemielić w maszynce. Żółtka z cukrem utrzeć dodając stopniowo przemielony ser, budyń wymieszany ze śmietanką i pozostałym proszkiem do pieczenia i aromatem. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, włożyć na przygotowaną formę, wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 27.11.2013 23:06
widać że smaczny, bo puszysty i delikatny
IlonaAlbertos 18.01.2013 12:01
Pyszny, puszysty serniczek.
mirosława4 14.02.2012 18:36
smaczny
mirosława4 14.02.2012 18:36
smaczny
banditka 07.11.2011 12:56
super
iziona 06.11.2011 08:48
Wygląda cudownie :)
agnieszka137 05.11.2011 23:48
serniki -moja słabość :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak