Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ricciarelli

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

całych migdałów 240 g
cukru pudru 160 g
białko 2 szt
cukru trzcinowego 1 łyżeczka
skórka cytrynowa 1 szt
aromat waniliowy 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Ricciarelli

Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Migdały miksujemy w rozdrabniaczu i dodajemy do ubitego białka. Dodajemy też cukier puder, cukier trzcinowy, aromat waniliowy i ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach skórkę cytrynową.

Wszystko mieszamy dokładnie szpatułką i wykładamy na stolnicę wysypaną cukrem pudrem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 120 C.

Ciasto wyrabiamy ręcznie i wałkujemy. Nożykiem wycinamy kształt kwadratu ( chyba , że mamy foremki ). Układamy na blaszce zachowując spory odstęp między ciasteczkami. Pieczemy około 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia, bo zaraz po wyjęciu są jeszcze miękkie i plastyczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak