Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek ptysiowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 łyżka
jajko 2 sztuka
masło 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek ptysiowy

Zagotuj wodę, z tłuszczem i solą, zestaw z ognia, wspyp mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Podstaw garnek na ogniu i lekko podgrzewaj ciągle mieszając ciasto, aż zacznie odsawiać od ścian naczynia, stanie się szkliste i straci smak surowej mąki. Wyłóż je do miski i ucieraj przez 20 miinut qbijając po 2 jajka. Ciasto przełóż ( uformowane jako kulki) na blache. Piec w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak