Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
ciasto francuskie 1 rulon
pieczarki kilka
cebula 1 mała
papryka żółta 1 mała
ser żółty 2 plasterki
jaja 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w cieście francuskim

1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na pół. Obtaczamy w przyprawach i zostawiamy na 1h.

2. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy razem na patelni.

3. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

4. Rulon ciasta rozcinamy na pół, każdy po bokach nacinamy tak by powstały paseczki, środek powinien pozostać cały ok 4 cm.

5. Na ciasto francuskie kładziemy pierś z kurczaka, nakładamy pieczarki i cebulkę, posypujemy papryką i nakładamy plasterek żółtego sera. Paseczki zawijami przeplatając je taka by pomiędzy były malutkie szparki aby pierś z kurczaka miała gdzie parować.

6. Tak zawinięte wkładamy do lodówki na ok 10-15minut.

7. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch gotowych zawiniątek.

8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 30-45minut aż ciasto będzie rumiane.

SMACZEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.01.2013 15:54
fajny pomysl
czekoladka_m 10.12.2012 22:08
mmm.. uwielbiam!!
Ela15 29.11.2012 12:39
super się prezentuje
mariel78 14.11.2012 07:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak