Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada szpinakowa z twarożkiem i łososiem wędzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rolada szpinakowa z twarożkiem i łososiem wędzonym. Przepis na lubianą przez wszystkich przekąskę, idealną na świąteczny stół.

Składniki:

wędzony łosoś 15 dag
mrożony szpinak 45 dag
jajko 4 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
koperek 4 łyżka
twarożek 20 dag
jogurt 2-3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z twarożkiem i łososiem wędzonym

Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem. Odstawić do ostygnięcia.
 
Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość wymieszać.
 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy szpinakowej i wymieszać.
 
 
Powstałą masę rozprowadzić na papierze na dużej blasze z piekarnika. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.

Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia.
 
Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić roladę w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 01.06.2012 23:22
ta rolada jest obłędna ! :) jutro też ją robię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak