Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z włoskiej kapusty

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1/4 mała główka
marchew 1 średnia
por (biała część) 1/3 szt
ogórek kiszony 3 średni
majonez 2 łyżki
sok z cytryny 1/2
pieprz
cukier
sól
papryka czerwona do dekoracji
słonecznik łuskany do posypania
pestki dyni do posypania
jabłko 1 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z włoskiej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę drobno szatkujemy, płuczemy, odcedzamy, lekko solimy i odstawiamy na 2 godziny. Marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce. Por kroimy wzdłuż na 4 części i następnie na cienkie talarki, dodajemy do kapusty.
Krok 1 - Surówka z włoskiej kapusty foto
2
Ogórki kroimy wzdłuż na 4, następnie na cienkie plasterki. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do warzyw.
Krok 2 - Surówka z włoskiej kapusty foto
3
Warzywa mieszamy, dodajemy majonez, sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem, ewentualnie także solą.
Krok 3 - Surówka z włoskiej kapusty foto
4
Surówkę dokładnie mieszamy., wykładamy na salaterkę, posypujemy uprażonymi pestkami dyni, łuskanym słonecznikiem oraz pokrojoną w drobniutką kostkę papryką.
Krok 4 - Surówka z włoskiej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak