Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb razowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1.5 kg
sól 2 łyżki
mąka sojowa 3 łyżki
drożdże 1 opak
woda 1 l
olej trochę
mak troche
sezam troche
kminek trochę

Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy

make sojowa wymieszac dokladnie w kubku z woda, wlac do miski z maka. w tym samym kubku rozpuscic drozdze w letniej wodzie, dodac do maki, dodac sol, kubek wody i wyrabiac 15 minut reka(mi) dodajac wody zeby ciasto mialo konsystencje raczej rzadka jak na ciasto (ma powoli splywac z reki) dac wyrosnac w przykrytej sciereczka misce okolo kwadransa.
wysmarowac foremki prostokatne (keksowe). mnie zajmuje to 3 male. przegniesc ciasto jeszcze raz i umiescic ciasto w foremkach posypujac dodatkami. ma zajmowac najwyzej polowe wysokosci. po okolo 15-30 minutach rosniecia rozgrzac piecyk. gdy temperatura zbliza sie do 100 st. wlozyc podrosniete ciasto do pieca. dac temperaturze dojsc do 220 st i zmniejszyc. piec okolo godzine

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 05.11.2011 11:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak