Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cytrynowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 5 łyzek
cukier 25 dag
mąka tortowa 4 łyzki
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny trochę
śmietana kremówka 50 dag
marmolada cytrynowa 20 dag
sok z cytryny 1/2 szkl
cytryna 2 sztuki
cukier wanilowy 2 torebki
migdały 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cytrynowy

Jajka utrzeć na piankę z 7 czubatymi łyżkami cukru (15 dag) oraz startą skórką cytrynową. Mąkę tortową połączyć z 4 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej (8 dag) i proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do masy jajecznej, wymieszać. Formę wieńcową o śred. 24 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temperaturze około 200 stopni C. Ciasto wyjąć z formy wystudzić. Sok z cytryny zagotować z resztą cukru. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, zagęścić sos, zagotować. Przelać do miski, wystudzić. Ubić pół pojemnika śmietany, wymieszać z sosem. Ciasto przekroić na trzy warstwy. Dolną warstwę posmarować marmoladą. Przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem. Tort przykryć ostatnią warstwą. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Połowę śmietany przełożyć do szprycki z okrągłą końcówką. Pozostałą ubitą śmietaną posmarować cały tort. Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi brzegi tortu. Na powierzchnię ciasta wycisnąć \"wężyki\" śmietany. Cytryny obrać (usunąć białą skórkę), podzielić na cząstki. Tort udekorować cytryną i melisą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 19.11.2011 15:37
ciekawe
ronald88 05.11.2011 12:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak