Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie rybki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 `dag
drożdże 1 opak
masło 5 dag
cukier 4 łyżki
mleko 2/3 szkl
jajko 1 sztuka
sól szczypta
masło 1 łyżka
rodzynki troche

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie rybki

Rozpuścić masło, przestudzić. Połączyć wszystkie składniki ciasta wyrobić ręką lub robotem, dodać tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i formować z niego nieduże rybki (można też ślimaczki lub inne figurki), układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze, nie za blisko siebie. Nożyczkami z czubkiem ponacinać powierzchnię rybek, by utworzyły się łuski, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C, wstawić blachę i piec około 25 min, wystawić, ostudzić. Na miejscu oka położyć kropelkę lukru, włożyć rodzynkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak