Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier wisniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spirytus 750 ml
cukier 1 kg
wódka 500 ml
wiśnie 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Likier wisniowy

Wiśnie wraz z pestkami zalać spirytusem szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień, często wstrząsając naczyniem. Płyn znad wiśni zlać przez lejek z watą do innego naczynia. Wiśnie zasypać cukrem i postawić w zamkniętym słoju na słońcu na miesiąc, często wstrząsając naczyniem naczyniem, aby cukier rozpuścił się całkowicie. Syrop i ekstrakt spirytusowy połączyć, przelać przez lejek z tamponikiem waty. Wiśnie zalać połową alkoholu wstrząsając, aby obmyć z resztek syropu do płynu wlać likier. Resztą wódki zalać wiśnie, które można użyć do deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak