Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Profiterole z sosem czekoladowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 szkl
masło 4 dag
mąka 8 dag
jaja 2 szt
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
skórka z pomarańczy
mała szczypta soli
mleko 400 ml
masło 10 dag
miąższ z laski wanilii
kremówka 1/2 szkl
mleko 1/4 szkl
cukier 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
czekolada deserowa

Przepis i sposób przygotowania na: Profiterole z sosem czekoladowym

1. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i solą. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż ciasto zrobi się lśniące, a ścianki garnka pokryją się białym nalotem. przestudź. miksując, dodaj jajka, proszek do pieczenia i skórkę, 2 łyżeczkami uformuj 25 małych kulek. Piecz 5minut(200st), a potem 25min(180st.). Ostudź.
2. Na krem.Ugotuj na mleku budyń, ostudź. Ucierając masło, dodaj budyń i miąższ z wanilii. Ptysie napełnij kremem. Składniki sosu przełóż do rondelka i podgrzej. Ptysie ułóż w pucharkach i polej ciepłym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 05.11.2011 08:31
SUPER

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak