Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem śmietankowy na bazie białej czekolady do tortów i babeczek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada biała 150 g
masło 125 g
cukier puder 2 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
aromat
barwniki spożywcze

Przepis i sposób przygotowania na: Krem śmietankowy na bazie białej czekolady do tortów i babeczek

Kroki postępowania

1
Wlewam śmietanę do rondelka i doprowadzam do wrzenia. Następnie zdjemuję garnek z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i wsypuję cukier. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli chcemy krem zabrawić barwnikiem w proszku, należy zrobić to teraz, by dobrze się rozpuścił. Gdy masa jest już jednolita, wkładam ją do lodówki przykrytą folią spożywczą, by nie wchłaniała zapachów z lodówki.
Krok 1 - Krem śmietankowy na bazie białej czekolady do tortów i babeczek foto
2
Bardzo miękkie masło ucieram mikserem na puszystą białą masę. Cały czas ucierając dodaję łyżką masę czekoladową. Ma ona konsystencję gęstego syropu, jeśli jednak będzie stać w lodówce dłużej, może zrobić się z niej twardy krem. W obu przypadkach masa dobrze wymiesza się z masłem. Na tym etapie dodaję do kremu aromat (zapach wg uznania) oraz barwnik, np w żelu. Masę można również podzielić i zabarwić na kilka kolorów.
Krok 2 - Krem śmietankowy na bazie białej czekolady do tortów i babeczek foto
3
Tak przygotowanym kremem dekoruję kruche babeczki, muffinki. Wkładam masę do rękawa cukierniczego i wyciskam na babeczkę krem. Używam końcówki w kształcie gwiazdki (nr 30). Posypuję złotymi perełkami.
Krok 3 - Krem śmietankowy na bazie białej czekolady do tortów i babeczek foto
4
Masa sprawdza się również bardzo dobrze do przekładania tortów. Krem jest gęsty, idealny do motywów dekoracyjnych, a także może być długo przechowywany, gdyż nie zawiera surowych żółtek.
Krok 4 - Krem śmietankowy na bazie białej czekolady do tortów i babeczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 23.06.2013 12:15
Świetny pomysł :)
mela25 29.11.2012 10:33
cudne
Cukiereczek13 01.10.2012 14:59
chyba Ci podkradnę ten krem, bo te ciasta wyglądają cudnie :)
caralajna 11.09.2012 21:58
wspaniałe cuda robisz z tym kremem, to taki lepszy 'butter icing cream'
Aleksandraa 28.07.2012 09:57
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak