Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/4 l
margaryna 125 g
jajko 4-5 szt
mąka 1 szk
mleko 1 l
cukier 1 szk
cukier waniliowy 1 op
jajko 3 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

CIASTO: zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować.
Przestudzone ciasto przełożyć do robota i miksować dodając po 1 jajku. masę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji około 8 minut.

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcje masy szprycą lub łyżką pozostawiając spore odstępy bo ciast wyrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Upieczone ptysie przeciąć w poprzek zaraz po wyjęciu z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Masa: w 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, obie mąki i cukier waniliowy.
Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń.
Chwilę gotować cały czas mieszając.
Gdy masa przestygnie margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowany budyń. Ucieramy na gładką masę.

Gdy masa jest gotowa napełniamy nią dolne części ptysi, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 08.01.2012 10:26
dawno nie jadłam
romanrafal
romanrafal 11.09.2011 09:52
pyszne
Kate131 03.07.2011 10:01
pycha
ewasylwia 15.04.2011 16:08
aż trudno się oprzeć
Jolanta40 23.01.2011 15:04
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak