Schab z morelami

Schab z morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • mleko

    1,5 szklanki
  • suszone morele

    15 dag
  • cebula

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • goździk Prymat

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • estragon

    0,5 łyżeczki
  • rosół z kury Kucharek

    0,7 szklanki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • goździki całe

    0,5 roztarte
  • wino białe wytrawne

    0,7 szklanki
  • mąka

    1,5 (zrumieniona na patelni)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osączyć, włożyć do dużego rondla, zalać wrzącym, lekko posolonym, mlekiem tak, aby płyn pokrył mięso. W razie potrzeby dolać gorącej wody. Gotować 5-7 minut, następnie schab wyjąć, osączyć, włożyć do miski, oprószyć tłuczonymi goździkami, estragonem Prymat, pieprzem czarnym mielonym Prymat oraz cukrem. Przykryć i wstawić schab do lodówki na 2 godziny. Morele umyć, osuszyć, pokroić w paski i zalać ½ szklanki winem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W brytfannie roztopić masło, włożyć schab, dodać cebulę i piec, polewając bulionem z rosołu drobiowego Kucharek, 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie dodać pozostały bulion Kucharek, całe goździki Prymat, morele i wino. Dopiekać jeszcze 15 minut. Mięso miękkie wyjąć z brytfanny i pokroić w plastry. Sos zagęścić zawiesiną ze zrumienionej mąki i pozostałego wina, zagotować. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Podawać z ziemniakami z wody i marchewką lub słodką kapustą zaprawianą pomidorami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

20.02.2012 19:58
aż by się zjadło

jasiek

13.09.2011 13:19
świetny aromat dzięki gożdzikom

Anna141

17.07.2011 15:31
fajny przepis :)

jasiek

27.05.2011 13:26
połączenie nie dla mnie

agnieszka214

12.05.2011 09:21
smaczne

marcia71

20.04.2011 01:30
bardzo fajny sposób

kotlet

05.04.2011 23:26
jeszcze tego nie próbowałem

berys18

26.03.2011 21:10
warto wypróbować

berys18

26.03.2011 21:09
ciekawy pomysł

jolita

17.03.2011 09:17
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat