Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane pomidory nadziewane ryżem z oliwkami i fetą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory duże ok 6-8 szt
ryż 3/4 szklanki
feta
oliwki czarne
papryczka chili 1
czosnek 4 ząbki
cebula czerwona 1
sól
pieprz
oliwa
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane pomidory nadziewane ryżem z oliwkami i fetą

Z pomidorów zcinamy wierzch i wydrążamy miąższ małą łyżeczką. Miąższ zachowujemy.

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli.

Dodajemy ryż, sól, pieprz i oregano, mieszamy a gdy ziarenka staną się przezroczyste dodajemy miąższ z pomiodrów i zalewamy wodą.

Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż ryż trochę zmięknie. W miarę potrzeby podlewamy wodą, można też dodać więcej pomidorów lub przecier pomidorowy.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone oliwki i pokruszoną fetę.

Każdego pomidora solimy w środku i oprószamy pieprzem a następnie napełniamy ryżem.

Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 minut.

Zabrakło mi pomidorów więc nadziałam też połówki papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.10.2016 21:33
smacznie wyglądają
Klausia 12.10.2015 20:36
wyglądają smakowicie :)
berys18 19.12.2014 16:33
bardzo smacznie wyglądają
Beata73 06.12.2013 08:06
wygląda smakowicie
magduś83 22.11.2011 09:48
slicznie wyladają i pewnie też tak smakują
Agnieszka_B 08.11.2011 21:53
Chętnie wypróbuję przepis. A pomidorki uwielbiam!
kotlet 04.11.2011 21:37
barwnie i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak