Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w galarecie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka gotowana 1/2 kg
bulion warzywny 4 szklanki
cebula 2
ząbek czosnku 1
pieprz
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2
natka pietruszki
Goździki całe Prymat 2
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
ocet 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w galarecie

Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego. Dodajemy również liście laurowe i goździki. Gotujemy razem przez około 8 minut. Bulion warzywny, który jest już ugotowany odcedzamy i rozpuszczamy żelatynę z kilkoma łyżkami bulionu, a następnie z powrotem wlać do bulionu. Pieprzem, solą oraz octem doprawiamy całość do smaku. Dodajemy także umytą i pokrojona natkę pietruszki. Do formy nalewamy bulion tak, aby przykrył dno, a następnie czekamy, aż to stężeje. Po stężeniu dajemy na to pokrojoną w kostkę szynkę i znowu zalewamy bulionem i odkładamy, aby galaretka stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 08.11.2011 08:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak