Sposób przygotowania
Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać i odstawić. Warzywa ( marchewki, pietruszkę, seler) myjemy i obieramy. Do garnka wrzucamy obrane warzywa. Golonko oraz udka z kurczaka oczyszczamy i wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym. Wywar powinien przykrywać mięso, aby proporcje zgadzały się. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka, studzimy i doprawimy pieprzem i solą. Doprawione mięso drobno kroimy. W następnej kolejności wywar odcedzamy i dodajemy do niego żelatynę. Na spód pojemniczków, w których będą galaretki dajemy posiekaną wcześniej natkę pietruszki, ugotowaną i pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy wywarem . Pojemniczki musimy zapełnić do połowy mięsem, a drugą połowę wywarem. Galaretki dajemy do lodówki, aby stężały.
Spróbuj również
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
gosia47-47
tomek18