Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sarnina 25-30 dag
cząber 1 łyżeczka
kolendra 12-15 ziarenek
ziele angielskie 3 ziarna
ocet balsamiczny 2 łyżki
olej do smażenia
oliwa 2 łyżki
sól
cebula 1 mała
marchew 1 średnia
smietana 18% 50 ml
miód prawdziwy 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą

Kroki postępowania

1
Jałowiec z kolendrą rozgniatamy w moździerzu, dodajemy oliwę, ocet balsamiczny, miód, chilli, ziele angielskie i rozdrobnione liście laurowe, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
2
Mięso marynujemy w marynacie minimum 8 godzin (najlepiej 24 godziny lub nawet nieco dłużej).
Krok 2 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
3
Rozgrzewamy olej i smażymy sarninę na rumiano, podlewamy odrobiną wody i dusimy aż będzie miękka.
Krok 3 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
4
Cebulę i marchew obieramy, cebulę kroimy w piórka, marchew w talarki, dodajemy do mięsa i jeszcze chwilę dusimy. Gdy warzywa będą miękkie, dolewamy śmietane, doprawiamy do smaku solą.
Krok 4 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto
5
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 5 - Sarnina marynowana z cząbrem i kolendrą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 14.11.2011 20:44
ale delikatesy
Beatris 05.11.2011 22:23
Bardzo dziękuję, ale obawiam się, że mięso nie przetrzymałoby transportu. Muszę poszukać w makro skoro ziutula-kaszubka je tam widziała.
Mysiunia 04.11.2011 15:50
jadłam nie tak dawno coś w podobie i bardzo mi smakowało:)
ziutula
ziutula 04.11.2011 15:31
ale pyszne się przezentuje....czasami w makro bywa dobra dziczyzna
BernadettaP 04.11.2011 15:08
Beatris, słyszałam że dziczyznę można dostać w niektórych marketach, ale nie wiem w których. Na szczęście ja mam ten komfort, że nie muszę jej kupować bo co trochę dostaję od teścia i to nam w zupełności wystarcza :-) Ale jak podasz adres, to prześlę Ci kawałeczek na spróbowanie :-)
Beatris 04.11.2011 12:48
Z chęcią posmakowałabym dziczyzny, ale nie mam pojęcia gdzie ją kupić. Niestety nie mam znajomego myśliwego.
Lotar 04.11.2011 10:56
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak