Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłażany po hiszpańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 4 sztuki
bakłażan 2 sztuki
białe wino 200 ml
bulion 100 ml
mąka 50 g
masło 25 g
olej 25 ml
żółty ser 40 g
bazylia trochę
sól trochę
pieprz trochę

Przepis i sposób przygotowania na: bakłażany po hiszpańsku

Baklazany umyc, obrac, odciac ogonki, pokroic na grube plastry. Wytrzec baklazany z soku papierowa serwetka i obsypac maka. Zolty ser utrzec na tarce o malych oczkach.
Na patelni dobrze rozgrzac olej i usmazyc baklazany z kazdej strony. Osaczyc na sicie z nadmiaru tluszczu.. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem i obrac ze skorki. Pokroic na plastry, usunac nasiona, posypac sola i pieprzem.. Dno patelni lub naczynia zaroodpornego wysmarowac maslem. Ukladac na przemian warstwe baklazanow i pomidorow. Zalac bulionem i winem. Wierzch posypac bazylia i tartym serem.Rozgrzac piekarnik do temp. 200żC i wlozyc naczynie z baklazanami. Piec 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak