Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłażany po grecku z pomidorami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 5 sztuk
czosnek 10 sztuk
pomidor 5 sztuk
olej 375 ml
pietruszka trochę
sól trochę
pieprz do smaku
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: bakłażany po grecku z pomidorami

Baklazany umyc, usunac liscie, lodyzke zostawic, przeciac na pol, osolic. Wlac na patelnie 2/3 oleju, podgrzac, wlozyc baklazany, smazyc z obu stron,zdjac z patelni.
Cebule pokroic w cienkie plastry, zabki czosnku podzielic wzdluz na 3-4
czesci, pomidory obrac ze skory, podzielic, oczyscic z pestek, zielona pietruszke posiekac.
Na patelnie po smazeniu baklazanow wrzucic cebule i czosnek, gdy zmiekna dodac pietruszke, pomidory, sol i pieprz, dobrze wymieszac, smazyc jeszcze chwile, przestudzic.
Baklazany ulozyc w szerokim naczyniu do zapiekania, nalozyc na nie farsz,
wlac szklanke wody i reszte oleju. Zapiekac w srednio nagrzanym piekarniku 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ivo 11.12.2023 19:46
Przepyszne, wyrafinowane, rozpływa się w ustach. Moja dziewczyna jest zachwycona :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak