Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gofry

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 gram
cukier 15 gram
masło stopione 50 gram
żółtko jajek 2 sztuki
białko 2 sztuki
mleko 300 ml
cukier waniliowy do smaku
olej pół szklanki
cukier puder pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: gofry

Zmieszać mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę, a następnie stopniowo dolewać resztę mleka, dodać cukier waniliowy.
Ubić białka i delikatnie wymieszać z cukrem. W trakcie wcześniejszych przygotowań ciasta na gofry - rozgrzać gofrownicę, posmarować ją olejem i smażyć gofry.Na koniec posypać cukrem pudrem. Można też dodać na wierzch bitej śmietany a na nią owoce bądz ztartą czekoladę w zależności od upodobań kulinarnych:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 17.12.2011 19:17
muszę w końcu zainwestowwac w gofrownicę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak