Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowy przekładaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg.
mleko 1/2 l.
żółtko jajek 6 szt.
drożdże 5 dkg.
cukier 3/4 szkl.
margaryna 3/4 kost.
sól
do przełożenia:
konfitura wiśniowa
rodzynki
skórka pomarańczowa
dżem/konfitura agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowy przekładaniec

mleko podgrzać zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany z drożdży,mleka i mąki,żółtka ubić z cukrem na parze gdy wyrośnie rozczyn dodać ubite żółtka,mąkę,sól i dokładnie wyrobić ciasto,pod koniec wlać roztopiony tłuszcz i wyrobić ciasto aż zacznie odklejać się od ręki,przykryć i odstawić do wyrośnięcia podzielić ciasto na 3 części każdą rozwałkować na gr,1 cm.rozłożyć warstwę ciasta na nie układać bakalie i owoce przykryć drugim ciastem znowu bakalie i owoce przykryć ostatnim ciastem odstawić do wyrośnięcia posmarować rozkłóconym jajkiem i upiec w temp.170-180st.ok.50min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.12.2013 07:34
uwielbiam drożdżowe
Motorek 10.11.2011 09:51
pycha
Angelika10 04.11.2011 21:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak