Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z ostrym sosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata rzymska 1 główka
pomidorki koktajlowe 30 dkg
seler naciowy 3 pędy
różnokolorowa papryka 3 strąki
sos tabasco do smaku
oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny
sól, pieprz, cukier do smaku
bazylia 1 pęczek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
salami 10 (ostre)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ostrym sosem

Sałatę opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Oczyść strąki papryki i pokrój w cienkie paseczki . Pomidorki potnij na połówki. Opłucz bazylię, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Oczyść pędy selera naciowego, pokrój w plasterki. Przygotuj sos: 2 łyżki octu balsamicznego utrzyj z odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodaj kilka kropelek tabasco oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj z oliwą. W dużej salaterce wymieszaj sałatę z pomidorami, papryką i selerem naciowym oraz listkami bazylii, skrop przygotowanym sosem. Sałatkę obłóż zwiniętym w różyczki plasterkami salami. Resztę sosu ustaw w sosjerce obok miski z sałatą. Sos możesz wzbogacić, dodając posiekaną cebulkę lub roztarty ząbek czosnku oraz łyżeczkę mielonego parmezanu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 07.10.2011 15:10
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak