Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski pepiczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1
gotowane mieso drobiowe 25 dag
marchewka gotowana np.z rosołu 2 szt
olej do smażenia 4 łyżki
proszek do pieczenia 15 g
śmietana 25 dag
jajko 3 sztuki
sól do smaku
pietruszka korzeń gotowana szt
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski pepiczki

Mięso drobiowe gotujemy specjalnie,do tego używamy np. filet z kurczaka lub używamy mięsa pozostałego z rosołu. Marchewkę z pietruszka także możemy wykorzystać po niedzielnym rosole.
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Dodajemy mięso ,marchewki i pietruszki , rozdrabniamy widelcem i smażymy około 10 minut.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mięso z warzywami z patelni przekładamy już wystudzone do mąki.
Pietruszkę grubo kroimy i także dodajemy do miski.
Na końcu dodajemy jajka i śmietanę 12 procent.
Mieszamy na jednolita masę.
Maczanymi w wodzie rękoma formujemy kluski wielkości kurzego jajka.
Obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
W niskim, a zarazem szerokim garnku gotujemy osoloną wodę .
Wkładamy przygotowane kluski do wrzątku i gotujemy około 12 minut.
Po wyjęciu nakłuwamy szpatułką do szaszłyków by kluski odparowały.
Można też zrobić to widelcem.
Kluski podajemy, od razu po ugotowaniu, polane masełkiem z podsmażaną cebulką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.01.2014 09:11
pyszny obiad
Ola1young 14.10.2013 15:49
z chęcią bym takie spróbowała :)
edyta44 11.01.2013 19:24
super
caralajna 03.11.2012 07:15
fajne
Anna169Hosz 12.06.2012 09:33
Ciekawy pomysł.
Grażyna13 09.05.2012 09:58
Ale super kluchy :)
BernadettaP 11.04.2012 09:49
Świetny przepis !
Justa32 10.03.2012 08:05
świetne,takich nie znam:)
smakowita 29.02.2012 13:02
fajna nazwa
ben-ka 15.01.2012 11:37
podoba mi się ten przepis.
barbara11561 06.12.2011 09:22
bardzo ciekawy
sylwia / sytofala 16.11.2011 13:54
super do wypróbowania :)
IZABELA29 10.11.2011 11:45
dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu
pacpaw 07.11.2011 20:55
kuchnia czeska jeszcze chyba nie gościła na moim stole
IZABELA29 05.11.2011 20:02
i oczywiście produktów dostępnych w lodówce.
IZABELA29 05.11.2011 20:01
przepis zapożyczony z kuchni czeskiej stąd nazwa i zmodyfikowany wg mojego gustu.
Sarenka 05.11.2011 10:45
A cóż to za nazwa?:) Nie spotkałam się jeszcze z takimi kluchami.
anemon 05.11.2011 07:44
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak