Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z jabłkiem i dynią.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanki 0,5 litra
mąki pszennej 2 szkl
cukru waniliowego 16 g
cukru 2 czubate łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 3 szt
(startej na tarce jarzynowej) dyni 1 szkl
olej do smażenia
jabłko 1 antonówka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkiem i dynią.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie partiami dodajemy mąkę, roztrzepując trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, podobnie dynię (obraną ze skórki i pozbawioną skóry i gąbczastego miąższu z pestkami). Dodajemy do ciasta dynię i jabłko a na koniec łyżeczkę sodki. Mieszamy i od razu przystępujemy do smażenia. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Po zdjęciu z patelni osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy. Racuszków tych nie trzeba posypywać żadnym cukrem pudrem ani podawać innych dodatków.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 10.05.2012 10:56
pycha,uwielbiam
Goya 09.10.2011 19:47
super
Jolanta40 05.04.2011 18:35
pycha
Sarenka 04.02.2011 15:31
Uwielbiam dynie, zaluje, ze tak rzadko ja jem. Placuszki z pewnoscia pyszne!
gusia1000 25.12.2010 00:09
pycha, tylko je robić i jeść.
Dorota71 21.09.2010 09:30
świetne racuszki
ewasylwia 27.08.2010 19:38
Ciekawe dyni jeszcze nie robiłam ale chyba warto
Justyna223 25.08.2010 12:54
a ja jeszcze placuszków z dyni nie robiłam, wypróbuje ten przepis
SmacznaPyza 18.07.2010 19:17
lubię dynię i wykorzystuję ją do różnych potraw - do placuszków też

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak