Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży instant po 7g np. dr.Oetkera 2 opk.
mąki pszennej 75 dag
żółtko jajek 2 szt
cukru 7 stołowych,czubatych łyżek
mleko 1 szkl.
margaryny roztopionej i ostudzonej 8-10 dag
jagód 1,5 szkl.
cukru -do jagód 5-6 łyżek
mąki ziemniaczanej 3 łyżki
białka do posmarowania bułeczek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże instant. Mleko podgrzać, tak aby było letnie nie za gorące. Do mąki wlać mleko, stopioną margarynę, dodać dwa żółtka, cukier i dokładnie zagnieść. Ciasto jest dość twarde, proszę się nie zrażać. Takie ma być, ew. można dolać odrobinkę mleka. Uformować kulę, rozpłaszczyć i pokroić na 4, każdą ćwiartkę znów na 4 i tak mamy 16 porcji. Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, lub rozwałkować. Nałożyć na środku łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi formując przy tym kształt bułeczki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, nie trzeba wówczas smarować tłuszczem. Ułożyć 8 bułeczek zostawiając między nimi sporo przestrzeni, aby miały gdzie podrosnąć. Piekarnik podgrzewamy do 170 stopni, ustawiamy termoobieg. Bułeczki posmarować białkiem, najwygodniej pędzelkiem. Wstawić do piekarnika na ok.20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. W tym przepisie nie pisałam, że ciasto trzeba odstawić, aby wyrosło i tak właśnie je robiłam. Jak widać bułeczki wyrosły w trakcie pieczenia. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 17.06.2013 15:33
Mmm, aż się rozmarzyłam, uwielbiam jagodzianki:)
ajres 23.08.2012 21:17
pyszne wyszly mi
Goya 28.06.2012 12:35
super
maciek7 01.01.2012 17:08
pycha
Iwusia 02.11.2011 22:56
jagodzianki wyglądają wspaniale
iziona 31.08.2011 08:57
Wspaniałe i jak nadziane:)
barbara11561 22.05.2011 04:50
Bardzo pyszniutkie:)
jogobella23 02.05.2011 20:25
pycha
Kopiko1983 06.04.2011 21:08
Już mi ślinka cieknie... Mniam!!!
Sarenka 15.03.2011 19:15
Dawno nie jadlam, a bardzoje lubie.
katarzynka455 24.11.2010 17:35
ja bardzo lubię drożdżówki ale ogólnie jakoś drożdżowe nie lubi mnie
Mati13 22.09.2010 12:59
zjadłbym taką jagodzianke:)
misia53 19.09.2010 14:15
Widzę ,że Danusia i u ciebie zbierała punkty ale komentarza nie dała...
ZEWA 13.09.2010 01:08
Ja osobiście wolę jagodzianki z lukrem, ale na Twoje z cukrem pudrem też bym się skusiła.
dasada1 20.08.2010 22:06
Lubie jagodzianki ;)
noculos 20.08.2010 21:17
wlasnie dzis jadłam
misia53 13.08.2010 23:59
Coś dla mnie.
misia53 13.08.2010 23:59
Coś dla mnie.
SmacznaPyza 18.07.2010 19:16
chyba zrobię w tygodniu bo kuszą mnie niemiłosiernie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak